Anasayfa
  • Aile Yardımları
  • Genel
  • Güncel
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Çocuk yardımları
  • Genel Destekler
  • Yardım kuruluşları
  • Bayram yardımları
  • Tarım Hayvancılık Eğitim Belediyeler Dünya Kadın Kültür-Sanat Tarım Destek Teknoloji Yaşam Yiyecek
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sahura kalkmak bağışıklık sistemi için önemli
Sağlık
Yayınlanma: 23 Mart 2023 - 11:05

Sahura kalkmak bağışıklık sistemi için önemli

Diyetisyen Cemre Kamalı, Ramazan ayında oruç tutun vatandaşların uzun süre aç kaldığını belirterek, "Sahuru bir alışkanlık haline getirmek hem açlık sürenizi azaltacaktır hem de metabolizma hızınızı korumuş olacaksınız. Bu nedenle sahur atlanmamalı. Sahur yapılmazsa eğer bağışıklığınız düşebilir" dedi.

Sağlık
23 Mart 2023 - 11:05
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sahura kalkmak bağışıklık sistemi için önemli
Diyetisyen Cemre Kamalı, Ramazan ayında oruç tutun vatandaşların uzun süre aç kaldığını belirterek, "Sahuru bir alışkanlık haline getirmek hem açlık sürenizi azaltacaktır hem de metabolizma hızınızı korumuş olacaksınız. Bu nedenle sahur atlanmamalı. Sahur yapılmazsa eğer bağışıklığınız düşebilir" dedi.

Diyetisyen Cemre Kamalı, Ramazan ayında beslenme düzenini oldukça değiştiğini, bu dönemde dengeli beslenmenin çok daha büyük önem taşımakta olduğunu söyledi. Kamalı, "Ramazan aylarında 16-17 saat aç ve susuz kalan vücudumuz iftar saatinde birdenbire ihtiyaç duyduğu besinlere kavuşmaktadır fakat bu dönemde yavaşlayan metabolizma ve saatlerce boş kalan mideye bir anda çok yüklenmek doğru değildir. Bu gibi durumlarda hazımsızlık gibi sağlık problemleriyle karşılaşabiliriz. Ramazanda öğünlerinizi sahur, iftar ve ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek bu dönemde yapılacak en doğru davranışlardan biridir. Sahuru bir alışkanlık haline getirmek hem açlık sürenizi azaltacaktır hem de metabolizma hızınızı korumuş olacaksınız. Bu nedenle sahur atlanmamalı. Sahur yapılmazsa eğer bağışıklığınız düşebilir" dedi.

"İftardan sonra mutlaka maden suyu içilmesi gerekmektedir"

Kamalı iftardan sonra mutlaka maden suyu içilmesi gerektiğini belirterek, "Oruç tutulan saatlerde baş ağrısı, halsizlik, hazımsızlık ve sindirim sistemi bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Dengeli, yeterli ve sağlıklı bir diyet uygulanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra vücudun sıvı ve elektrolit dengesinin korunması önem taşımaktadır. Bu nedenle iftardan sonra mutlaka maden suyu içilmesi gerekmektedir" dedi.

Sahurda ne yemeliyiz?

Diyetisyen Cemre Kamalı, sahurda yenmesi gerekenler hakkında bilgi vererek, "Sahurda çorba, az yağ ile pişirilmiş zeytinyağlı yemekler veya kahvaltılardan birisini seçmek doğru olacaktır. Sahurda haşlanmış yumurtayı tercih etmek sindirimi zor olduğu için sizi tok tutacaktır. Ayrıca sahurda susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durmalıyız. Sahur yemeklerinde beyaz un, şeker gibi çok hızlı sindirilen besinlerden kaçınılmalıdır. Sahur öğünü sırasında tatlı tüketimi olmamalıdır. Kuru baklagiller, süt, yumurta, domates, salatalık, tam buğday ürünleri ve sert kabuklu yemişler tercih edilmelidir. Mide bulantısı ve sorunlarına neden olmamak için kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Az yağlı, az tuzlu ürünler tüketilmelidir. Tuz içeriği yüksek besinler susamaya neden olmaktadır. Kepek, yulaf, tahıl, tam buğday, tohum, patates, sebze ve meyve tüketimi posa içeriği yüksek olduğundan tercih edilmelidir. Posa içeriğinden dolayı oruç boyunca kabızlığı önleyerek midenin de sağlığını korumaktadır. Sahur süresinde meyve suyu ve su tüketilmelidir. Hafif bir kahvaltı tercihi yapılabilir ayrıca çorba ve zeytinyağlı sebze yemekleri de tercih edilebilir" dedi.

"İftara aniden yüklenmek tansiyon, şeker yükselmeleri ve mide rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir"

Kamalı açıklamasının devamında, "İftar öğünü de en az sahur kadar önemlidir. Orucu bir çorba ile açmak ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe devam etmek doğru bir tercih olacaktır. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir bu nedenle iftardan sahura kadar ara öğün sayısını arttırıp, aralıklarla beslenmeye özen göstermeliyiz. İftarda oruç açılırken mideyi yormamak için öncelikle zeytin, hurma, çorba veya ekmekle açmak uygundur. Açtıktan 10-15 dakika sonra ana yemeğin yanında ayran veya yoğurt tüketimi mideye iyi gelmektedir. 2 saat sonra da meyve tüketilebilir. Bazı kaynaklar orucun su ile açılmasını uygun görmüştür. Oruç bir kahve fincanı kadar su ile açıldıktan sonra yemek tüketilirken tekrar birkaç yudum su alınmalıdır. Böylelikle su ihtiyacının bir kısmı karşılanırken yeme süresini uzatarak tokluk hissinin oluşması sağlanmış olur. İftar yemeklerinde uzun süre açlıktan sonra vücudun gerekli besinleri alması gerekmektedir. Sindirimi zor besinler yenmeye başlamadan önce çorba ve tam tahıllı ekmek tüketilebilir. Baharatlı besinler tüketimi, mide asit salgısını uyardığı için rahatsızlık vereceğinden sınırlandırılmalıdır. İftar yemekleri kızartma ve yağlı pişirme teknikleri yerine haşlama, ızgara pişirme yöntemleri ile pişirilmesi önerilmektedir. Ramazan ayı boyunca sıvı ve mineral kaybının yüksek olması nedeniyle iftarda sıvı alımı önem taşımaktadır. Bu nedenle çorba, ayran, taze sıkılmış meyve suları, sebze suları ve bol su tüketimi önerilmektedir. Ramazan sofralarında mutlaka bulunan pideler ise çabuk acıkmaya neden olmaktadır. Porsiyon kontrolünün önemi dikkate alınmalıdır. Pidenin sekizde biri bir dilim ekmek yerine geçtiği unutulmamalıdır. Her gün pide tüketmek yerine çavdar, kepekli, tam tahıllı ekmekler tercih edilebilir" ifadelerine yer verdi.

Ramazanda oluşan tatlı isteğini nasıl önleyeceğiz?

Kamalı son olarak, "Ramazanda kan şekeri düştüğü için tatlı isteği meydana gelebilir. Protein ağırlıklı beslenmek bu isteği azaltacaktır. Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyveli sütlü tatlılar tüketmek bu süreçte daha sağlıklı olacaktır. Ramazanda iftardan 1-1.5 saat sonra yapılmalıdır. Yapılan bu spor sindirimi de kolaylaştıracaktır. İftar saatinden sahura kadar gün içinde almanız gereken 2-3 litre suyu almalısınız. Diüretik etki göstererek vücuttan su atımını kolaylaştıran çay ve kahveyi Ramazan aylarında aşırı tüketmemelisiniz" dedi.


  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Can hair grow back after alopecia universalis? How long does it take to lose all hair on alopecia universalis? Does alopecia universalis ever go away? How do you stop your immune system from attacking hair follicles?
Can hair grow back after alopecia universalis? How long does it take to lose all hair on alopecia universalis? Does alopecia universalis ever go away? How do you stop your immune system from attacking hair follicles?
What should you do when you get stung by a bee? What is good for bee stings at home? What is good for bee stings and swelling? A bee stung my hand, it's swollen and itchy, what should I do?
What should you do when you get stung by a bee? What is good for bee stings at home? What is good for bee stings and swelling? A bee stung my hand, it's swollen and itchy, what should I do?
How is atopic skin treated? Can atopic skin improve? How do we know it's atopic skin? Which cream is good for atopic dermatitis?
How is atopic skin treated? Can atopic skin improve? How do we know it's atopic skin? Which cream is good for atopic dermatitis?
A woman occupied the agenda with her statement from Tiktok about having a baby in the USA.. the statement quickly resonated
A woman occupied the agenda with her statement from Tiktok about having a baby in the USA.. the statement quickly resonated
Son Haberler
Kırmızı Et Fiyatları Neden Artıyor?
Kırmızı Et Fiyatları Neden Artıyor?
Kıyma Fiyatları Yükselmeye Devam Ediyor!
Kıyma Fiyatları Yükselmeye Devam Ediyor!
Köyden Haber: Tarım ve Kırsal Yaşamın Yeni Adresi
Köyden Haber: Tarım ve Kırsal Yaşamın Yeni Adresi
Köyden Haber: Tarım, Hayvancılık ve Köy Yaşamı Haberleri İçin Güvenilir Adres
Köyden Haber: Tarım, Hayvancılık ve Köy Yaşamı Haberleri İçin...
Oğlak Eti Nasıl Pişirilir: 3 Farklı Yöntem
Oğlak Eti Nasıl Pişirilir: 3 Farklı Yöntem
Köyden Haber: Türkiye’nin Tarım ve Hayvancılık Haber Portalı
Köyden Haber: Türkiye’nin Tarım ve Hayvancılık Haber Portalı
5.000 TL emekli ikramiyesini kimler alamayacak? Emekli ikramiyesi ne kadar oldu 2023? Dul ve yetimlere 5000 TL verilecek mi? Dul ve Yetimler ne kadar ikramiye alacak?
5.000 TL emekli ikramiyesini kimler alamayacak? Emekli ikramiyesi ne kadar...
PTT iş başvurusu 2023 nasıl yapılır? PTT Personel Alımı Başvurusu Nasıl Yapılır? PTT memuru olmak için nereye başvurulur? PTT Memur alımına kimler başvurabilir?
PTT iş başvurusu 2023 nasıl yapılır? PTT Personel Alımı Başvurusu...
Market and Restaurant Prices in England in 2023 Examples of average grocery prices in the UK are as follows:
Market and Restaurant Prices in England in 2023 Examples of average grocery...
Education in America for international students
Education in America for international students
Ramazanda Gıda kolisi desteği nerede var?
Ramazanda Gıda kolisi desteği nerede var?

Ana Sayfa
Aile Yardımları
Genel
Güncel
Spor
Ekonomi
Sağlık
Çocuk yardımları
Genel Destekler
Yardım kuruluşları
Bayram yardımları
Tarım
Hayvancılık
Eğitim
Belediyeler
Dünya
Kadın
Kültür-Sanat
Tarım Destek
Teknoloji
Yaşam
Yiyecek
Köşe Yazarları
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Aile Yardımları
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel
  • Hayvancılık
  • Sağlık
  • Spor
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.