Anasayfa
  • Aile Yardımları
  • Genel
  • Güncel
  • Spor
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Çocuk yardımları
  • Genel Destekler
  • Yardım kuruluşları
  • Bayram yardımları
  • Tarım Hayvancılık Eğitim Belediyeler Dünya Kadın Kültür-Sanat Tarım Destek Teknoloji Yaşam Yiyecek
  • Ara
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Altı kişinin kol kuvvetiyle yapılan tatlı, yapımı saatler sürse de tadına doyulmuyor
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 20 Ocak 2023 - 10:18
Güncelleme: 20 Ocak 2023 - 10:30

Altı kişinin kol kuvvetiyle yapılan tatlı, yapımı saatler sürse de tadına doyulmuyor

Sivas'ın yöresel lezzetlerinden olan tel helva en az 6 kişinin kol kuvveti ile şarkılar türküler söylenerek yapılıyor, yapımı saatler sürerken tadına ise doyulmuyor.

Kültür-Sanat
20 Ocak 2023 - 10:18
Güncelleme: 20 Ocak 2023 - 10:30
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Altı kişinin kol kuvvetiyle yapılan tatlı, yapımı saatler sürse de tadına doyulmuyor
Sivas'ın yöresel lezzetlerinden olan tel helva en az 6 kişinin kol kuvveti ile şarkılar türküler söylenerek yapılıyor, yapımı saatler sürerken tadına ise doyulmuyor.

Sivas Olgunlaşma Enstitüsü tarafından matematik ve sanat evinde "Sivas Yöresel Tel Helvası" etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek'in eşi Dr. Çiğdem Olgun Şimşek, Sivas Olgunlaşma Enstitüsü müdürü Aysel Şenlen ve il protokol eşleri katıldı. Sivas'ın yöresel lezzetlerinden olan ve bin bir zahmetle yapılan tel helva geleneğini yaşatmak amacıyla düzenlenen etkinlikte protokol eşleri de kolları sıvayarak tel helva çektiler.

Yapımı saatler sürüyor

Şeker, su, tereyağı, un ve limon tuzu kullanılan helva en az 6 kişinin kol kuvveti ile çekilerek hazırlanıyor. Sivas tel helvası genellikle soğuk kış günlerinde köy odalarında düzenlenen köy eğlencelerinde hazırlanıyor. Hazırlanışında; un pembeleşinceye kadar kavrulurken şeker kaynatılarak macun kıvamına getiriliyor. Katılaşan şeker her tarafı yağlanmış olan tepsiye dökülüyor. Ardından soğuma süreci başlıyor. Karışımın soğumasından sonra usta macunu inceltiyor ve ardından helvayı çekecek olanlar tepsinin etrafına dizilerek macunu çekmeye başlıyor. 6 kişi ile yaklaşık 1 saat süren işlemin ardından tel helva yenmeye hazır hale getiriliyor.

"100 yıllık geçmişe dayanan kültür"

Tel Helva Ustası Murat Aygün, yöresel tel helva kültürünün 100 yıllık bir geçmişi olduğunu ve günümüzde unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, "Sivas tel helvasını yaymaya ve yaşatmaya çalışıyorum. Unutulmuş bu kültürü gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Bu kültürü bilmeyen bireylere ve topluma kazandırmak amacıyla yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Sivas'ta tel helva yaklaşık 100 yıllık geçmişe dayanan bir kültür. Bunun yapımı 1 kilo şekere yarım kilo su koyuyoruz ve kaynatıyoruz. Yanında 2 kilo un kavuruyoruz. Şekerimiz kaynadıktan sonra dibini yağladığımız tepsimize döküyoruz. Belli bir süre bekliyor ve kıvam alıyor. Daha sonra elimize alıp yoğurma işlemine geçiyoruz. Daha sonra tepsiye alarak un ilave ediyoruz. Birlik ve beraberliği temsil eden 6 kişi bir araya gelerek el birliğiyle 8'e katlayarak çekiyoruz. Çektikçe zamanla tel tel oluyor ve enfes bir lezzete dönüşüyor. Bu helvaya ne kadar fazla el değip birlik berberlikle yapılırsa o kadar lezzeti artıyor. Türkü söylemeyi seven arkadaşlar ile birlikte helva yapımı sırasında türküler söylüyoruz" şeklinde konuştu.

"Uzun kış günlerinin eğlenceli geleneği"

Etkinliğe katılan Ayşe Benek Kaya, tel helva kültürünün geçmişte uzun kış günlerinin en eğlenceli geleneği olduğunu söyleyerek, "Bugün Sivas Olgunlaşma Enstitüsünün iştirakleriyle helva çekme programı gerçekleştirdik. Uzun kış gecelerinin en eğlenceli geleneklerinden biridir. Bu sebeple harika bir program yapıldı. Aşamaları uzun zaman alan bir helvadır. Programı sayın valimizin eşi Dr. Çiğdem OLGUN ŞİMŞEK Hanımefendi ve protokol eşleriyle birlikte gerçekleştirdik. Birçoğu bu kültürü bilmiyordu. Bu kültürü yaşayarak, katkıda bulunarak öğrenmiş oldular" ifadelerini kullandı.


  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 105. yıl dönümü
Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 105. yıl dönümü
Denizli'de Hocalı şehitleri törenle anılacak
Denizli'de Hocalı şehitleri törenle anılacak
Doğal afet sonrası çocuklara müze terapisi
Doğal afet sonrası çocuklara müze terapisi
Asırlık Eskişehir Reşadiye Camii görenleri mest ediyor
Asırlık Eskişehir Reşadiye Camii görenleri mest ediyor
Son Haberler
Kırmızı Et Fiyatları Neden Artıyor?
Kırmızı Et Fiyatları Neden Artıyor?
Kıyma Fiyatları Yükselmeye Devam Ediyor!
Kıyma Fiyatları Yükselmeye Devam Ediyor!
Köyden Haber: Tarım ve Kırsal Yaşamın Yeni Adresi
Köyden Haber: Tarım ve Kırsal Yaşamın Yeni Adresi
Köyden Haber: Tarım, Hayvancılık ve Köy Yaşamı Haberleri İçin Güvenilir Adres
Köyden Haber: Tarım, Hayvancılık ve Köy Yaşamı Haberleri İçin...
Oğlak Eti Nasıl Pişirilir: 3 Farklı Yöntem
Oğlak Eti Nasıl Pişirilir: 3 Farklı Yöntem
Köyden Haber: Türkiye’nin Tarım ve Hayvancılık Haber Portalı
Köyden Haber: Türkiye’nin Tarım ve Hayvancılık Haber Portalı
5.000 TL emekli ikramiyesini kimler alamayacak? Emekli ikramiyesi ne kadar oldu 2023? Dul ve yetimlere 5000 TL verilecek mi? Dul ve Yetimler ne kadar ikramiye alacak?
5.000 TL emekli ikramiyesini kimler alamayacak? Emekli ikramiyesi ne kadar...
PTT iş başvurusu 2023 nasıl yapılır? PTT Personel Alımı Başvurusu Nasıl Yapılır? PTT memuru olmak için nereye başvurulur? PTT Memur alımına kimler başvurabilir?
PTT iş başvurusu 2023 nasıl yapılır? PTT Personel Alımı Başvurusu...
Market and Restaurant Prices in England in 2023 Examples of average grocery prices in the UK are as follows:
Market and Restaurant Prices in England in 2023 Examples of average grocery...
Education in America for international students
Education in America for international students
Bu okulda ders zili hem öğrenci hem veliler için çalıyor
Bu okulda ders zili hem öğrenci hem veliler için çalıyor

Ana Sayfa
Aile Yardımları
Genel
Güncel
Spor
Ekonomi
Sağlık
Çocuk yardımları
Genel Destekler
Yardım kuruluşları
Bayram yardımları
Tarım
Hayvancılık
Eğitim
Belediyeler
Dünya
Kadın
Kültür-Sanat
Tarım Destek
Teknoloji
Yaşam
Yiyecek
Köşe Yazarları
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Aile Yardımları
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Güncel
  • Hayvancılık
  • Sağlık
  • Spor
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.